California Branch Housing

A framework for affordable and sustainable multi-family housing that fits seamlessly into the low-rise neighborhoods of Los Angeles.

VW-LowRise-Rendering6

In 2020, the City of Los Angeles released the Low-Rise LA: Housing Ideas for Los Angeles design competition, which sought proposals for appealing and sustainable new models of low-rise, multi-unit housing. My submission, California Branch Housing, was awarded first place.

Inspired by the homes designed by Cliff May, often referred to as the “father of the California Ranch” and the designer of the mid-century “California Dream Home,” the California Branch House intends to fulfill a dream that has remained inaccessible to many. It is a new kind of dream home that is flexible, affordable, sustainable, and purposefully designed around the lives of the people and communities who call Los Angeles their home.


California Branch-style Housing is a framework that embraces the historic stylings of LA low-rise housing while integrating today’s best practices for housing design, modular construction, materials, and landscaping. This specific proposal for a Branch House across two LA lots and with a community center is just one application. The community space features essential elements like a kitchen and restrooms that would support an organization or business with roots and branches that extend into the community — but is otherwise left unprogrammed, to be determined by residents and the local community. Other configurations of the California Branch-style House could include co-living setups or temporary bridge housing for LA’s homeless community.

You can view my full submission and see the other winning projects here.

Location
Los Angeles, CA

Categories
Architecture, Furniture, Landscape, Urban Planning

Year
2021

Awards
First Place, Low Rise LA Competition

Site Planning

VW-LowRise-Rendering2

The Central Commons space is a shared by all Branch House residents and is separated from the fully public areas of the lot. In this view, the space is set up with communal dining tables. The biotope planing area on the right includes rocks, sand traps, and water collection areas to promote biodiversity.

Housing Units

This Branch House proposal suggests three types of housing unit and a corner community space arranged across the site under three roof structures. Although they range in size from one to four bedrooms, they all feature a flexible area that can serve as an additional bedroom, workspace, or secondary living space. 

VW-LA-Low-Rise-HousingTypes
VW-LowRise-Rendering3

Walkway through the center of the Branch House site showing Central Commons on the left and a permeable parking area with movable furniture on the right.

Shared Plumbing & Utility Cores

A “core” structure between every two housing units combines the plumbing, HVAC, and other mechanical components for both units into a single, modular structure. This means that the most complex modules of a home, such as kitchens and bathrooms, can be mass-produced off-site. The consolidated cores also provide easy access to areas that require the most frequent maintenance and upgrades.

VW-LA-Low-Rise-CoreDiagram
VW-LowRise-Rendering4

The Central Commons space is a shared by all Branch House residents and is separated from the fully public areas of the lot. In this view, the space is set up with communal dining tables.

Site and Landscape Plans

The site is meticulously designed around the management of water, ensuring that all the water that falls is captured by green roof systems, collected and stored for irrigation and indoor reuse, or passes through landscaping and permeable paving to the water table. Native, drought-resistant plants reduce irrigation and maintenance needs and protect against wildfires. The landscape and roofscape plan also promotes biodiversity by providing forage plants, nesting aids, sand pockets, deadwood, and temporary water collection for birds and insects.

VW-LA-Low-Rise-FPs
VW-LowRise-Rendering5

Interior view of a 4(+) Bedroom Unit showing all-electric kitchen interior, CLT finishes and trim, and open living area with built-in storage.

©2021 Vonn Weisenberger